Jabłka – o czym warto wiedzieć?

Jabłka są owocem, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest w naszym kraju bardzo powszechne i jest pierwszym owocem w Polsce pod względem wielkości zbiorów. Można je spotkać w niemal każdym sklepie spożywczym w dużych ilościach. Każdego roku w Polsce produkuje się coraz więcej jabłek. W roku 2014 zbiory przekroczyły 3 miliony ton. Dobrze jest wiedzieć, dlaczego powinniśmy spożywać jabłka i jaki mają wpływ na nasz organizm. Artykuł pomija korzyści ekonomiczne dla naszego kraju płynące z większej ilości spożycia tego owocu.

Jabłka wspomagają serce

Regularne spożywanie jabłek znacznie ogranicza ryzyko zachorowania na serce i układu krążenia. Odpowiada za to obecność w jabłku witaminy C, przy dużym stężeniu wit. C w naszym organizmie produkowane są hormony i enzymy, które mają ochronny wpływ na komórki ciała. Dlatego jedząc jedno jabłko dziennie dostarczamy należyte ilości witamin chroniąc swoje zdrowie i przedłużając życie. oto kilka powodów przemawiających za częstym spożywaniem jabłek ze względów zdrowotnych.

jabłka

Dobre źródło błonnika

Jabłko szczególnie zainteresować powinno osoby z problemami trawiennymi czy zaparciami. Jabłka regulują przemianę materii i dzięki zawartości błonnika rozluźniają kał co ułatwia wypróżnianie się. Pobudza jelita do pracy dzięki czemu jest świetnym wspomagaczem dla przewodu pokarmowego. Dzięki skróceniu czasu obecności stolca w jelitach ogranicza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Błonnik pomaga także regulować poziom cukru we krwi co zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Jabłko posiada kwercetyny

Kwercetyny to związki organiczne znajdujące swoje zastosowanie w lecznictwie. Służą jako składnik w preparatach do leczenia alergii, hamuje uwalnianie histaminy, uszczelnia naczynia krwionośne, ogranicza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Pomaga także zmniejszyć ciśnienie krwi osobom z nadciśnieniem.

Niska kaloryczność

Jabłka maja małą zawartość kalorii dlatego świetnie sprawdzi się jako składnik diety osób, które ograniczają spożycie kalorii. Jedno jabłko to zaledwie 60-80 kcal. Dzięki zawartości błonnika powoduje uczucie nasycenia, dlatego powinno być jedną z ulubionych przekąsek osób zabieganych szukających czegoś na ząb, na już.

Energia z jabłek

Jabłko mimo niskiej kaloryczności dostarcza w szybkim czasie porcji energii, którą można bardzo wygodnie spożytkować codziennie rano rozpoczynając pracę. Jeśli kawa lub zielona herbata z rana nie spełnia oczekiwań i nie rozbudza wystarczająco, warto spożyć jabłko i porównać rezultaty.

jabłka na straganie

Inne powody przemawiające za spożywaniem jabłek

Innymi powodami, nie mającymi zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem ale zachęcającymi do spożywania jabłek są ich smak, niska cena i powszechność. jabłka są smaczne, istnieje wiele odmian, które różnią się twardością, kwaskowatością, dlatego powinny zadowolić różne gusta. Są tanie, co idzie w parze z większym spożyciem. No i w końcu jabłko można kupić niemal wszędzie, są najbardziej popularnym i wszechobecnym owocem w naszym kraju.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *